Saksofon

Saksofon je inštrument, ki je nastal v obdobju visoke romantike (19. st.) in ni različek klarineta, kot nekateri zmotno menijo. Adolf Sax, belgijski izdelovalec inštrumentov, ga je ustvaril kot povezavo med lesenimi pihali in kovinskimi trobili v pihalnem orkestru. Celotna družina teh instrumentov tvori velik tonski obseg, v splošnem pa sta najbolj uporabljana altovski in tenorski saksofon, največkrat v jazzovskih in plesnih ansamblih, vojaških godbah in ansamblih zabavne glasbe, na instrument pa je možno igrati tudi klasično glasbo 19. In 20. stoletja.

Z učenjem saksofona lahko prično mladi stari od 10 let dalje, prav tako pa je primeren tudi za vse starejše, ki ljubijo jazz in drugo zabavno glasbo. Za najmlajše je saksofon pogosto logično nadaljevanje glasbene poti po nekaj letnem igranju kljunaste flavte. 

  • Štefan Hladnik

    Poučuje, kljunasto flavto, klavir, glasbeno teorijo, manjše skupine s predšolskimi otroki, vztrajne in pridne učence pa tudi saksofon. Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana...

    Preberi več...

Novica

S poukom začnemo v prvem tednu septembra, enako kot v osnovnih in srednjih šolah RS. Šolski koledar je v celoti usklajen s koledarjem osnovnih in srednjih šole osrednje slovenske regije.

Preberi več...