Klavirska harmonika

Je vrsta harmonike, ki je nastala konec 19. stoletja, za katero so značilne črno-bele tipke (kot pri klavirju), ter več basovskih gumbov, kot smo jih navajeni pri diatoničnih harmonikah. Klavirska harmonika je eden glavnih inštrumentov alpskega stila narodno-zabavne glasbe. V Sloveniji je najbolj priljubljena na Gorenjskem in Koroškem. V narodno-zabavni glasbi se v večini pojavlja samo v kvintetih.

Poznamo različne vrste klavirskih harmonik in jih ločimo glede na število basov ( 60 basno harmoniko, ki je namenjena otrokom in začetnikom, 80 basno harmoniko, 96 basno harmoniko in 120 basno harmoniko). Z učenjem klavirske harmonike lahko pričnejo že najmlajši (od 6. leta dalje). Igranje harmonike nudi odlično zabavo za vse vrste poslušalcev in priložnosti. 

  • Aleš Sovič

    Se z glasbo ukvarja že od ranih najstniških let in jo z vsem zanosom in strastjo prenaša na vse željne učenja diatonične in klavirske harmonike. Poleg pedagoškega dela je ...

    Preberi več...

Novica

S poukom začnemo v prvem tednu septembra, enako kot v osnovnih in srednjih šolah RS. Šolski koledar je v celoti usklajen s koledarjem osnovnih in srednjih šole osrednje slovenske regije.

Preberi več...