Španska flamenco kitara

Na prvi pogled je res podobna svoji sestrici- klasični kitari. Ko pa ji prisluhnemo, pripotuje kot žarek do nas njen briljanten zven in preprosta, brez dlake na jeziku odzivnost. Te lastnosti ji dajeta les španske ciprese skupaj s posebno notranjo konstrukcijo ter seveda edinstven način igranja.

Prvotno je služila za spremljavo flamenko petja in plesa, a le vprašanje časa je bilo, kdaj bo prevzela vlogo solo inštrumenta, ki si jo zares zasluži. Lahko bi rekli, da je bil Paco de Lucia tisti, ki jo je s svojo predanostjo in pokončnostjo dokončno izstrelil ob bok mednarodno uveljavljenim koncertnim inštrumentom.

Tradicionalne melodije so se razvile v harmonsko bogate kompozicije, a ohranile prvinski nagon in ritmično ostrino. Tehnika flamenko kitare je odraz genijalnosti "španske preprostosti". Z iskanjem akordov, ki vsebujejo prazne strune, so našli harmonske barve brez primerjave, z objemom desne roke pa so podrli vsako predstavo o tem, kako hitro se lahko prsti premikajo.

Glasbena šola Vodnikove domačije je v vsej Sloveniji edini kraj, kjer se lahko v živo učite skrivnosti tega hrabrega glasbila. 

  • Nejc Panič

    Svojo kitarsko dogodivščino je začel prav tu, na glasbeni šoli Vodnikove domačije. Izpopolnjeval se je pri raznovrstnih mojstrih v Sloveniji in tujini, med drugim na šoli C...

    Preberi več...

Novica

  *29.5.2019 ob 19:30 (KLAVIR, učiteljica E. Montanič)   *3.6.2019 ob 18:00 in ob 19:30 (KLAVIR, SAKSOFON, KLJUNASTA FL., učitelj &Sca

Preberi več...